Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Tornádó pusztított Belgiumban

Világidőjárás
2021. június 28. 11:00

A tornádók lenyűgöző jelenségek, nem csoda, hogy Hollywood is felkapta a témájukat. Ennek ellenére ezekkel a fenséges szörnyetegekkel többnyire az USA területén lehet találkozni és bár máshol is létrejöhetnek, közel nem akkora mennyiségben, mint ott.

Most Belgium területén találkozhattunk eggyel, illetve feltételezik, hogy tornádóról lehetett szó, a pusztítást tekintve. Egy komolyabb zivatar alakult ki aNamurtartománybeliBeauraingvárosában, mely nem csak erős szelet, hanem villámáradásokat is hozott magával. A víz már önmagában is komoly károkat okozott, a helyi tűzoltóságot többnyire elsodort járművekhez, vagy elöntött pincékhez riasztották az emberek.

A heves zivatarokban alapvetően benne van egy tornádó kialakulásának esélye. Ezek a forgó légtömegek az erőteljeskonvektívfolyamatok, vagyis függőleges feláramlások következtében jönnek létre. Ezek kiváltója lehet hidegfront, a domborzat miatti összeáramlás, de az igen intenzív napsütés is okozhat erőteljeskonvektívfolyamatokat.

Belgium esetében egyelőre koránt sem biztos, hogy valóban tornádó pusztított a területen, bár a rombolás mértéke erre utal. A viharban 17 ember megsebesült, és összesen 92 házban esett nagyobb kár, közülük 10 életveszélyessé vált. Az itteni lakókat nem is engedik vissza az ingatlanokba. A többieknek sincsen azonban sokkal nagyobb szerencséjük, hiszen az épületek teteje megsemmisült, sok esetben a házfalat is megbontotta a szél.

A korrigáltFujita-skála nyomán 105 km/h-tóla forgó légtömeg tornádó is lehet, és persze ez a pusztítás mértékét is magyarázná. Ugyanakkor az erőteljes szél már önmagában is képes hasonló pusztításra, és az sem olyan ritka, hogy mindezt viszonylag kis, keskeny sávban produkálja a természet.

képek: Land Of Mountains

lead kép: desktopbackground.org

klímapusztításBelgiumháztornádóember