Június 25. Kedd, Bocsárd

Térdre kényszeríti a hazáját a Nyiragongo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A Nyiragongo, a Kongói Demokratikus Köztársaság vulkánja az utóbbi napokban igen jelentős hírnévre tett szert, hiszen a világon szinte minden hírügynökség foglalkozott a hegy pusztító lávaáradataival, melyek benyomultak Goma városába is.

kép: AP

A lenyűgöző jelenség mellett azonban nem szabad elfelejteni, hogy a Nyiragongo bizony elképesztő pusztítást okozott, arról nem is beszélve, hogy a szeizmológiai adatok alapján a magma a város alatt is jelen van, sőt, a Kivu-tó alá is benyomult.

kép: MONUSCO

Ez magában rejti azt a veszélyt, hogy a városban is nyílik hasadék, mely olvadt magmátöklenda felszínre, nem csoda hát, ha rengetegen menekültek el a városból. Az adatok alapján a vulkán környékéről több településről összesen mintegy 416 000 ember menekült el, akik közül sokan nem találnak maguknak szállást. A rengeteg menekült rossz higiéniai körülmények között van, vagyis a járványok, különösen a kolera megjelenésének esélye is drasztikusan megugrott.

Azok, akik Goma városában maradtak szintén nincsenek jó helyzetben. Azon túl, hogy folyamatosan retteghetnek, milyen meglepetésekkel készült nekik még a hegy, 300 000 ember számára mára a tiszta ivóvíz is elérhetetlenné lett, 350 000 embernek pedig sürgős humanitárius segítségre lenne szüksége.

kép: Getty

lead kép: Preshit Shah