Május 6. Hétfő, Frida, Ivett

Rekordgyanús mennyiségben szakad az eső Mumbaiban

Világidőjárás
2021. június 21. 14:00
null

India számára mostanában nem tartogat túl sok szépet és jót az időjárás. Az elmúlt időszakban volt dolguk esővel, nem is kevéssel, bár ezen a monszun miatt nem igazán lehet csodálkozni. Volt 40°C feletti maximum hőmérséklet, és berobbant a hideg is, mely rekordokat döntögetett.

kép: the hindu

Most is egy rekord megdöntésére készülnek, ezúttal azonban Mumbaiban. Igaz, ezt a bizonyos rekordot igazán senki nem szeretné felülmúlni, de ez nem az embereken múlik.

kép: AP

Június 8 óta folyamatosan szakad az eső India egyik leghatalmasabb metropoliszában, ami nem szokatlan, elvégre monszun időszak van. Csakhogy a mennyiség ebben az esetben sem mindegy. Az elmúlt 5 napban ugyanis 715,3 mm csapadék zúdult le, mely a hatszorosa a júniusi szokásos csapadékmennyiségnek.

kép: ANI

A szakemberek ráadásul arra figyelmeztetnek, hogy alacsony nyomású rendszer “parkol” a területnél, ennek megfelelően pedig továbbra is esni fog, sőt, kifejezetten heves esőzésekkel lehet számolni. Ha pedig mindez igaznak bizonyul, akkor meg fogják dönteni a 2015 júniusában felállított rekordot, vagyis túlszárnyalják az 1 106,7 mm csapadékmennyiséget, mely eddig a valaha mért legesősebb június volt Mumbaiban.

kép: NDTV.com

Tisztában kell lenni azzal, hogy India a monszun esőzések miatt találkozik nagy mennyiségű vízzel, vagyis messze nem ismeretlen számukra az áradás. Azonban ahogyan a világon mindenhol, a klímaváltozás itt is az extrém mértékek felé tolja el a jelenségeket. Ennek köszönhető, hogy míg az év bizonyos időszakaiban a rengeteg víz okoz gondokat, máskor éppen a vízhiány az, amivel az ország küszködik. És bár ha itt esik, ott meg hiány van, adódna a kérdés, miért nem visznek át vizet, ez azért nem ennyire egyszerű.

lead kép: timesofindia.indiatimes.com

klímaesőIndiaemberrekordéletextrém