Június 16. Vasárnap, Jusztin

Nyugat-Jáván is áradás van, 2,5 méteres víz áll a házak között

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Akárcsak Kenya, Nyugat-Jáva is az esővel küszködik. Egy hasonlóan intenzív esős időszak már ez év januárjában is komoly gondokat okozott a területnek, majd márciusban újra hatalmas mennyiségben érkezett a csapadék.

Május végére is kaptak a nyakukba a helyiek vizet, méghozzá május 25-ig több olyan időszak is volt, amikor a mennyiség is elképesztőre sikeredett.BandungRegencyterületén 24 óra leforgása alatt a májusi átlagos csapadékmennyiség közel fele, 76.8 mm csapadék hullott.

Eddig a széleskörű áradásokkal járó esőzések mintegy 60 000 embert érintettek kisebb vagy nagyobb mértékben, többen az otthonaikat is kénytelenek voltak elhagyni. Ezen nem is nagyon lehet csodálkozni, mivel a kialakult áradások néhol 2,5 méteres vizet is eredményeztek, mely már teljesen képes elönteni az ingatlanokat, illetve életveszélyessé tenni a nagyobb házakat is.

A klímaváltozás miatt szélsőségessé váló időjárás egyik eleme, hogy felborul a csapadék eloszlása. Egyes területek végletes szárazsággal küszködnek, míg mások olyan esőzéseket észlelnek, melyeket most az ezen a területen élők is. Igaz, hogy Nyugat-Jáván nem ismeretlenek a heves esők, de ilyen sűrűséggel és ilyen intenzitással nemigen lehet felvenni a harcot.

képek és lead kép: Septianjar-Xinhua