Június 16. Vasárnap, Jusztin

Nem csak Európában, az USA területén is elképesztő forróság pusztít már napok óta!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A rekkenő hőség nem csak Európát érinti. Az USA nyugati régiója egy meglepően hosszan elhúzódó és több,mint100 éves rekordokat is sorra döntögető hőhullámmal küszködik.

kép: windy.com

Pedig nem is volt olyan régen, amikor éppen a hidegbetörések kapcsán foglalkoztunk mi is az USA helyzetével, heteken keresztül. A hideg pedig végigsöpört az országon, még Texast, sőt, Mexikót is elérte, és nem csak havat, hanem jeget is hozott és sok halálos áldozatot követelt.

kép: The Weather Channel

Most a kifejezetten hideg tavasz után az USA is a nyár melegét nyögi, de itt már június 17 óta tart a kivételesen durva kánikula. Több államban is meghaladta a 37°C-ot a meleg, és sok helyen 100 évnél is régebbi rekordokat döntött meg a mostani hőhullám. Salt Lake City területén 41.7°Cot is mértek, de nem csak Utah,Wyomingis hasonló eredményeket produkált. Bár Las Vegas egy sivatag - dacára annak, hogy egyre több mérnöki pontossággal kialakított gyepfelület jelent meg az utóbbi években a város területén -, az itt mért 46,6°C-os perzselő forróság már itt is soknak számít, pusztán 0.5°C-kal marad el a valaha itt mért legmelegebb maximum hőmérséklettől.

Ez a hőség már az egészségre is kifejezetten ártalmas lehet, így a legtöbb érintett területen hőségriadó van érvényben. A hatóságok igyekeznek tájékoztatni az embereket arról, hogy mire figyeljenek a melegben, és hogy milyen tünetek utalhatnak a hősokkra, hőgutára.

kép: AFP

Az egyik legnagyobb probléma a mostani hőhullámmal az, hogy tovább fokozza, durvítja az amúgy sem rózsás aszályos állapotokat. Bár a vízhiány réme egyelőre csak kevés régiót fenyeget, a szakemberek idén rekordméretű tűzvészek megjelenését vizionálják, amire sajnos minden esély megvan.

kép: REUTERS-Norma Galeana

lead kép: Frederic J. Brown - AFP - Getty Images