Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Kalifornia a tűz és az aszály szorításában

null

Borzasztóan nagy bajban van Kalifornia. Olyan aszállyal kénytelen szembe nézni, mely nem csak a termésátlagra lesz komoly hatással, hanem még az elektromos áram termelését is befolyásolja, és valószínűleg minden egyes lakos életében nyomot hagy majd.

kép: AP

Az országban több, mint 1500 gát vízszintje az ilyenkor szokásos 50%-án áll, míg 150 nagyobb gát még ezt a szintet sem éri el. Az egyik legjelentősebb víztározó, azOroville-tó vízének csökkenése döbbenetes ütemben folyik, augusztusra olyan alacsonyan áll majd, hogy kénytelenek lesznek lekapcsolni a vízerőművet is, mely komoly áramkiesést eredményez az egyik legforróbb hónapban.

kép: shutterstock

A helyzetet jelentősen súlyosbítja, hogy a hóolvadásból származó vízmennyiség most az ország jelentős részén vagy nulla, vagy elenyészően alacsony, vagyis egyszerűen nincs semmi, ami megtöltené a víztározókat.

A szárazság nem csak a tavakra, hanem az erdőségekre és a bozótokra is jelentős hatást gyakorol, amitől rettegnek az emberek. Kalifornia a tűz hazája is, csak Butt megyében 85 halálos áldozatot szedtek a tűzvészek tavaly. A szárazság hatására pedig egyre kiterjedtebb, egyre kevésbé kontrollálható és elképesztően pusztító futótüzekre lehet számítani.

kép: AP

lead kép: AP