Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Jeget lapátolhattak a lakosok Horvátországban a pusztító vihar nyomán

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Egy vicces képen az interneten azzal vigasztalnak bennünket, hogy örüljünk neki, hogy legalább havat nem kell lapátolni, hiszen ilyen kánikulában az milyen rossz lenne. Bár vicces a kép, sajnos van, ahol a kánikula végül - ha nem is hó, de jéglapátolást eredményezett.

A szélsőséges időjárás újabb áldozata ezúttal Horvátország, azon belül is a leginkább érintett terület Požega városa, valamint a környező területek, települések. Itt ugyanis június 25-én egy viharrendszer érkezett meg, mely elsőre felfrissülésnek tűnt a több napja tartó szokatlan forróság után.

kép: Ana-Marija Cvitković Perković

A viharrendszer azonban nem csak tekintélyes mennyiségű csapadékot, hanem jeget is hozott magával, melyet bőkezűen mért a településre és környezetére. A jégtömbök pedig néhol a 7 cm-es átmérőt is meghaladták.

Požegavárosában a károkhatalmasak, pontosan azonban egyelőre nem lehet meghatározni, mivel a helyi vezetésnek ehhez legalább egy hétre szüksége van. Azt már most tudni lehet, hogy több ezer autóban és ingatlanban esett kár, melyet viszonylag könnyen be lehet árazni. A növényzetben végzett pusztítás azonban messze nem ilyen egyszerűen megállapítható.

Nem csak a városok zöldterületeiről van szó. Požega és környezete ugyanis túlnyomórészt mezőgazdasági terület, vagyis a jégeső a termésben is tragikus károkat okozott. Már a puszta mennyisége is döbbenetes, hiszen az emberek a mindössze 15 percig tartó jégverés után lapátokkal hányták odébb a több centi vastag, egybefüggő réteget képező jeget, télies hangulatot csempészve a júniusi nyárba.

képek és lead kép: Neverin.hr