Június 14. Péntek, Vazul

Guayana víz alatt - az egész országra kiterjed az áradás

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A kiterjedt áradások kifejezéssel kapcsolatosan Guayana most egy egészen új szintet ért el. Az ország felett egy rendszer rostokol, mely esőt zúdít a földre, méghozzá nem is keveset.

kép: newsroom.gy

Május közepe óta szinte egyfolytában esik az eső, aminek hatására az ország egész területén, kivétel nélkül mindenhol áradásokkal küszködnek. Minden régióra kiterjed a probléma, és persze mindenhol jelentős károkat okoz a víz. Ez a jelenség pedig igen ritka. Sokszor találkozhatunk olyannal, hogy nagy területeket és sok embert érint egy-egy áradás - kiváltképp a sűrűn lakott régiók esetében magasak a számok - ám most nem erről van szó. A nagyjából 214 ezer négyzetkilométeres ország szinte egészét árvíz fedi, átnyúlva a szomszédos Suriname-ba is.

A helyi kormány ennek megfelelően kénytelen volt katasztrófahelyzetet hirdetni. A víz nem csak az épületeket rongálja meg, de technikailag az autós közlekedést is lehetetlenné teszi, hiszen az utak is elmerülnek a hömpölygő vízben.

kép: Civil Defence Commission (CDC) in Guyana

Halálos áldozatokról és sérültekről egyelőre nem szólnak a jelentések, ugyanakkor szinte biztos, hogy lesznek. Ez az áradások során jelentkező fertőzésveszélynek is köszönhető, valamint a viszonylag alacsony lakosságszám tekintetében a veszteségek még erősebben érintik majd az országot, gazdaságilag is. Sajnos az állatállományt már most is drasztikusan érintette az áradás, és az előrejelzések alapján a csapadékos idő egészen június végéig, július közepéig jelen lesz az ország felett.

kép: Office of the President of Guyana

lead kép: Office of the President of Guyana