Május 25. Szombat, Orbán

Franciaországban a viharok tornádót, jégesőt és áradásokat is hoztak

null

A kánikulában már mindenki alig várja a rekkenő melegre némi enyhet jelentő záporokat. Csakhogy a hőség során kialakuló, abban felfrissülést hozó viharok nagyon sokszor túllőnek a célon, és mintegy háborúban, kontrollálatlanul pusztítani kezdenek. Ez történt most Franciaországban is.

kép: news.in-24.com

A heves viharok június 21-én érkeztek meg az ország területére, és rögvest erős pusztításba is fogtak. Saint-Nicolas-de-Bourgueil rögtön egy tornádóval indultak az események, mely a házakat és az autókat is szép számban rombolta. A fákat és a villanyvezetékeket sem kerülte el, így nyomában nem csak törmelék, hanem áramkimaradások is voltak.

kép: connexionfrance.com

Vercel-Villedieu-le-Camp sem jár sokkal jobban, ide ugyanis a nagy meleg és a vihar találkozásának egy kicsit sem kedvelt vendége, a jégeső érkezett meg. Egy jégverés az intenzitástól függően már egészen kis darabokkal is képes igen nagy pusztítás végezni, itt azonban teniszlabda méretű jéggel kellett számolni. Az autókban esett kár itt is jelentős, de a növényzet sem úszta meg ép bőrrel a dolgot.

Persze a vihar csapadékot is hozott magával, tekintélyes mennyiségben, és igyekezett rövid idő alatt megszabadulni tőle. Ennek eredményei pedig a kiterjedt villámáradások, melyek nem csak a házakat rongálják, hanem közlekedési fennakadásokat és útlezárásokat is hoznak magukkal. Reims északkeleti városrésze is kénytelen volt belekóstolni ezekbe az eseményekbe, amik ráadásul áramkimaradásokkal is párosultak.

kép: Météo Franc-Comtoise

A Reuters szerint a vihar elvonulása alatt mintegy 44 000 villámmal is számolni kellett, ami elég magas szám, ám szerencsére maguk a villámok nem okoztak különösebb problémákat. A vihar más összetevői azonban igen, és hatásukra egy 18 éves férfi el is tűnt, őt a hatóságok nagy erőkkel keresik. A meteorológusok pedig nem tudnak jó híreket adni, a viharok ugyanis napokig is jelen lehetnek a területen.

kép: Météo Franc-Comtoise

lead kép: Météo-France