Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Európa több országában is hatalmas gondokat okoznak a hőhullám után érkező heves esőzések

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A melegben áhítozunk az eső és némi lehűlés után, de valószínűleg nem olyasmire gondolunk, ami Franciaországban, majd nem sokkal később Lengyelországban, Csehországban és Németországban is történt.

kép: Uwe Anspach-dpa

Viharok sora csapott le az említett területekre. A franciáknál egy ember eltűnt, villámáradások, jégeső, tornádó is keletkezett, és tetemes anyagi károkkal vonult át a viharrendszer az országon.

kép: Mandark

Lengyelországban Krakkó, Varsó és Poznan sem kerülhette el a sorsát. Poznan volt azonban a legrosszabb helyzetben, ide ugyanis 1 óra alatt 60 mm csapadék zúdult le, mely elárasztotta az utakat, közlekedési fennakadásokat és áramkimaradásokat is okozott., a nagy mennyiségű víz nem tesz jót a házaknak sem, a víz ráadásul egy kórházat is erősen megrongált.

kép: floodlist.com

Csehország számára is a hatalmas mennyiségű csapadék jelentett kihívást. A tűzoltóságnak akad dolga bőven, hiszen a viharral érintett területeken egyetlen óra alatt 300 segélyhívás futott be. Ezen nem is nagyon lehet csodálkozni, hiszen itt 24 óra alatt 75,4 mm csapadékot regisztráltak.

Németországban már nem csak az eső, hanem az erős szél, sőt, néhol a jégeső is károkat okozott. Az elárasztott utak mellett a hatóságokat többször riasztották bajba jutott állatokhoz is, melyeket többnyire a hangos égzengéssel érkező jégeső rémített meg annyira, hogy a folyókba is beleugráltak.

kép: Jürgen Fälchle - Fotolia.com

Baden-Württemberg számára az egész június katasztrofálisan telt, egymást követték a súlyos időjárási események, igazán fellélegezni sem volt ideje az embereknek. Június 18-án pedig megtörtént a baj is, a heves esőzésekben egy ember életét vesztette. Az A8-as autópályán is közel kerültek az emberek a nagyobb bajhoz, mikor egy nagyjából 200 méteres szakaszt árasztott el a dübörgő víztömeg. 28 járműragadta vízben, de szerencsére minden embert sikerült kimenekíteni.

kép: pöppel

lead kép: daswetter.com