Június 24. Hétfő, Iván

Érkezik a kánikula egész Európába - már nem kell sokat várni

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Úgy érzi, kissé sántít ez a globális felmelegedés dolog? Ezzel nincsen egyedül, hiszen rég nem volt ilyen hűvös tavaszunk, és a nyár első napjainak kellemes, cirógató melege után újra a pulóverért kellett nyúlni.

Persze a felmelegedés attól még jelen van, erősen és megállíthatatlanul, ez a kilengés számunkra ugyan jelentős, a tendenciát szemlélve azonban nem sok hatása van.

A nyár azonban nyár és a kánikula is érkezik, és nem csak hazánkba, hanem egész Európába is, méghozzá napokon belül. Erre utalnak a hosszabb távú előrejelzések, melyek a hét végére, illetve a jövő hétre már 35°C-os maximumokat is mutatnak több helyen Európában. (definíció: kánikula akkor következik be, amikor az egymást követő öt napon túli napi maximális hőmérséklet 5 ° C-kal haladja meg az átlagos maximális hőmérsékletet, az 1961–1990 közötti normál periódus alapján.)

Hogy mennyire lesz tartós ez a meleg? A mostani modellek alapján előre láthatóan sokáig marad, de minél előbbre tekintünk az időben, illetve az időjárásban, annál több lesz az ismeretlen változó, vagyis annál bizonytalanabb a kalkuláció is, melyet kaphatunk.

képek és lead kép: severe-weather.eu