Június 18. Kedd, Arnold, Levente

Egyre apokaliptikusabb méreteket ölt a szárazság Kaliforniában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Még csak most indul a nyár, most érkeznek majd a nagyobb melegek, de Kalifornia számára már most látszik, hogy történetének egyik leghatalmasabb kihívásával lesz kénytelen szembenézni. Olyan szárazság tombol, mely térdre kényszeríti az államot, sőt, a szomszéd államokra is hatással lesz.

kép: pixabay

Kaliforniában ugyanis ritka a hivatalosan bejelentett vízhiány, az inkább régiós szinten történik, most azonban közel áll hozzá a vezetés, hogy ezt a lépést is megtegye. Az állam északi részén már most kénytelenek voltak bejelenteni a vízhiány-vészhelyzetet.

kép: Arizona Department of Forestry and Fire Management- via REUTERS

A Hoover gát által létrehozottMead-tó is történelmi alacsony vízszintet produkál, mely nem csak az édesvíz ellátásra lehet hatással, hanem az áramtermelésre is rányomja bélyegét. Ez pedig már túlmutat Kalifornia határain, Nevada és Arizona is érintett a kérdésben. A gát mögötti víz szintje pedig várhatóan tovább csökken, méghozzá rohamtempóban.

Az államban a lazacokat is igyekeznek menteni, 17 millió veszélyeztetett lazacfajhoz tartozó példányt telepítenek át a tengerbe, hogy megóvják őket a szárazság hatásaitól, de a faj megőrzésére sok kutató szerint nem sok esély van.

kép: fox5sandiego.com

A szárazság persze nem csak ebben az évben jelentkezett, és éppen ez az, ami aggasztja a kutatókat. Az aszályos időszak sajnos várhatóan jövőre is erőteljesen jelen lesz, mely pedig már olyan problémákat hoz magával, amire egyszerűen nincsenek felkészülve még a kaliforniai, edzett szakemberek és lakosok sem.

kép: REUTERS-Bridget Bennett

lead kép: REUTERS-Bridget Bennett