Június 16. Vasárnap, Jusztin

Egy hőkupola okoz eddig soha nem látott hőséget Kanadában és az USA területén

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nemcsak mi küszködünk komoly forrósággal, kánikulával, vagy ha úgy tetszik, hőhullámmal a nyáron. Európában is rekordokat döntöget a meleg, de Washington, Oregon és a kanadai Brit Kolumbia helyzete még hozzánk képest is elkeserítő.

kép: Mesonet

A hőhullámok az USA számára kicsit sem ismeretlenek, és sajnos egyre gyakrabban jelentkeznek Kanadában is, holott ez az ország messze nem arról híres, hogy tomboló nyár lenne. Ha Kanada, akkor hideg, hó és hoki, de ez most megváltozni látszik.

kép: pivotal weather

A rekordokra visszatérve: az USA területén is sorra dőlnek meg a júniusi meleg rekordok, de ezzel Európa sincsen másképpen. Kanada azonban más helyzetben van, hiszen az északi szélesség 50° felett helyezkedik el, vagyis azért a meleg itt már csak mérsékelten kellene jelentkezzen.

Lyttonvárosában ezzel szemben a mérések alapján nem, hogy tombol a nyár, hanem olyan forróságot produkál, amire eddig nem volt példa. És nem csak a városban, sőt, nem csak Kanadában nem volt erre példa, hanem soha ezelőtt nem volt még ilyen meleg az 50°szélességi fok felett. A most regisztrált 46.1°C az 1937-ben rögzített 45°C-os maximumot utasította maga mögé.

kép: pivotal weather

A hőség hátterében egy úgynevezett hőkupola áll, mely egy magas nyomású légörvény, ami csapdába képes ejteni a meleget, ezzel pedig elképesztő hőséget hoz létre. Mindez persze csak ront - méghozzá jelentősen - az amúgy sem rózsás szárazságon is, vagyis ez a hőség nem csak most, hanem még később is éreztetni fogja hatását, csak akkor már várhatóan erdőtüzek formájában.

kép: pivotal weather

lead kép: severe-weather.eu