Június 14. Péntek, Vazul

EF4-es tornádó pusztíthatott Csehországban - 3 halálos áldozat

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Tornádóval mi, magyarok többnyire inkább csak a hollywoodi filmekben szoktunk találkozni. Bár mostanában egyre többször lehet hallani, hogy olyan területeken is kialakulnak ezek a kavargó szörnyetegek, ahol ez nem megszokott, azért még mindig kellő távolságban tudhatjuk magunktól őket.

kép: Reuters

Nemrégiben egy felénk tartó viharzóna letarolta Franciaországot, komoly gondokat okozott Németországban, Lengyelországban és Csehországban is. Itt azonban többnyire a heves esőzés váltotta ki a problémákat, tornádó a franciáknál született. Ez ugyan már elég közelinek mondható, most azonban a csehek is megtapasztalhatták ezeknek a természeti jelenségeknek a pusztító erejét.

kép: Reuters

A hideg légtömeg benyomulása Európa keleti vidékei fölé komoly viharokkal jár együtt. Míg a napokban sorra dőltek a meleg-rekordok, addig a hideg levegő határán olyan ideális körülmények jönnek létre, melyek kedveznek az időjárás pusztító elemeinek.

Csehország és Szlovákia határán fekszikHodonínvárosa, ahol június 24-én egy igen erőteljes tornádó született, mely elképesztő károkat okozott a városban. A látkép olyan, mintha háború dúlna, a pusztítás alapján a szakemberek minimum EF3-asra saccolják a tornádó erejét, de akár az EF4-es kategóriába is beleférhet.

kép: BBC

Az ilyen erősségű tornádók alapvetően igen ritkák, Európában pedig kifejezetten azok, ezen a területen nem is találkoztak még hasonlókkal. A károk felmérése folyamatosan zajlik, azt már most biztosan lehet tudni, hogy az anyagi oldala kiemelkedően nagy lesz a kárleírásnak.

Sajnos 150 sérültje már most van az eseménynek, de nagyon sok ember rekedt a romok alatt,ígyeza szám még emelkedni fog, ahogyan sajnos várhatóan a halálos áldozatok száma is, mely már most 3.

kép: REUTERS-David W Cerny

lead kép: REUTERS-David W Cerny