Május 3. Péntek, Irma, Tímea

A Márvány-tenger takony-tengerré változott

Világidőjárás
2021. június 04. 14:00
null

Törökország is megnyitotta kapuit a turisták előtt. Ahogyan hazánk is, az itteniek sem számítanak arra, hogy az idei ugyan olyan erős szezon lesz, mint a 2019-es, ám számukra most egy újabb gond is beúszott a képbe, ami a Márvány-tengert érinti.

Emberi jelenlét

Csodás, tiszta víz, mediterrán életstílus, kedves emberek. Nem csoda, hogy a Márvány-tenger csalogató lehet a turisták számára, arról nem is beszélve, milyen fontos hajózási útvonal. A környékén több, mint 20 millió ember él, ami már önmagában is hatással lenne a vízre, de sajnos a szennyvizet is ide engedik bele.

kép: bodrumhabermerkezi.com

A szennyvízzel nitrogén és más anyagok érkeznek a vízbe, ami alapvetően nem lenne baj, hiszen a tengeri növények növekedéséhez ez az anyag elengedhetetlen. Ennyi ember esetén azonban a becsobbanó anyagok mennyisége is jelentősen megugrik, a melegedő vízzel együtt pedig egy igen komoly ökológiai problémát alakítanak ki, mely erősen érinti a turisztikát is.

“Takony-tenger”

A Márvány-tengerben a beömlő szennyvízzel érkező anyagok hatására jelentősen elszaporodnak afitoplanktonok. Ezek a kis lények alapvetően nagyon hasznosak, ám ha ekkora mennyiségben jelennek meg, akkor megfojtják az életet a vízben. Nem mérget termelnek, és nem is az oxigént vonják el, mint egyes “rokonaik”, hanem egyfajta nyákot - a helyiek szerint taknyot – termelnek, mely főleg zsír, szénhidrát és fehérje tartalmú.

kép: gercekgundem.com

A gond azzal van, hogy ez az anyag nem csak a felszínen, hanem alatta, sőt, a tengerfenéken is megjelenik. Amellett, hogy büdös, és megtelepednek benne a baktériumok és vírusok, nagyon ragadós is. A tengeri lények kopoltyújába ragadva pedig egyszerűen megfolytja azokat, aminek hatására a fenéklakó állatok tömegével hullanak már most is. A helyzet tarthatatlan, de a megoldásra egyelőre nincs értékelhető forgatókönyv.

Sajnos a klímaváltozás kapcsán ez a jelenség gyakoribbá is válhat, főleg, ha a szennyvíz kezelésének kérdését nem oldják meg kellő körültekintéssel a hatóságok. Ez pedig a Márvány-tenger élővilágára is katasztrofális hatással lehet.

lead kép: gercekgundem.com

tengerklímamelegTörökországplanktonélet