Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

50°C feletti meleget mértek Kaliforniában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Melege van a hőhullámban? Soknak érzi a 30°C feletti meleget? Nem csodálkozunk rajta, de mondhatjuk, hogy még mindig jobban jártunk, mint sokan a környezetünkben. Az agglomeráció lakói számára a meleg sokkal elviselhetőbb, és a kertvárosi részek lakóinak is megvan a növények nyújtotta előnyük. A belvárosi részeken azonban a hősziget hatás még akár 8°C-kal is megdobja a hőmérsékletet, hiszen a beton és az aszfalt csak úgy ontják magukból az elviselhetetlen meleget.

kép: Getty

Ezen csak a növényzet képes enyhíteni, hiszen még a mesterséges árnyék sem ad olyan enyhet, mint egy jól megtermett fa, vagy futónővény felénk hajló hajtásai. Ilyenkor ugyanis plusz hűtés ad a párologtatás is - ráadásul nem is keveset, több °C-kal is csökkenti a hőmérsékletet - amire a mesterséges árnyékolás egyszerűen nem képes - bár a párakapuk és hasonló berendezések sokat javítanak a lehetőségeken.

kép: Frederic J. Brown—AFP/Getty Images

De mi a helyzet akkor, ha történetesen egy sivatagban vagyunk? És ha ez ráadásul a Föld egyik legforróbb pontja? A Death Valley nem véletlenül kapta ezt a nevet, és igazán találó a Furnace Creek, vagyis a Kemence-völgy elnevezés is, ahol egy látogatóközpont várja az ide érkezőket. A Death Valley egy igazán érdekes úti cél, érdemes meglátogatni Kalifornia ezen különleges részét, de nem most.

kép: Patrick T. Fallon / AFP

Az említett látogatóközpontnál ugyanis az árnyékban 54°C-ot sikerült regisztrálni, ami már fullasztó hőség. Kalifornia ezen részén nem ritkák az ilyen elképesztő forró napok, de az egész államra rájár a rúd az utóbbi években, hiszen a szárazság egyre nagyobb méreteket ölt. Mostanra a kiterjedt vízhiány és a gigantikus tüzek kialakulásának egyre növekvő lehetősége határozza meg Kalifornia sok lakosának mindennapjait.

kép: accuweather

lead kép: reviewjournal.com