Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

5 éven belül fordulóponthoz érkezik a klímaváltozás mértéke

null

A WMO, vagyis a Meteorológiai Világszervezet nemrégiben egy tanulmányt tett közzé. Sajnos most sem a jó hírekről szólt az értekezés, sőt, nagyon komoly problémára hívta fel a figyelmet.

kép: piyaset – Adobe Stock.com

5 évnyire vagyunk attól a ponttól, mely már nagyon komoly és állandósult változásokat fog eredményezni az időjárásunkban. A szervezet tanulmánya szerint ugyanis ennyi idő alatt érjük el a felmelegedésben az 1,5°C-ot, ami már egy fordulópont. Nem csak azért, mert az emberiség igyekezett ezt a célkitűzést tartani – ami sajnos egyre messzebbre kerül, mint lehetőség -, hanem azért is, mert így állandósulnak bizonyos problémák.

kép: severe-weather.eu

Igen, a szélsőséges időjárásról van szó, melyre már ma is találunk példákat szép számmal, de 5 év múlva a mostani tempóvalhaladvaezek a gondok általánosak lesznek, és már nem lehet rájuk sütni az extrém jelzőt sem.

kép: Adobe Stock

A melegedés pedig nem csak a levegőt, hanem a tengereket is érinti, méghozzá igen komoly mértékben. Ez az időjárási jelenségek térbeli eloszlására lesz hatással, vagyis az esőzések és szárazságok még kiszámíthatatlanabb méreteket öltenek majd, arrólnem isbeszélve, hogy a kialakuló viharrendszerek és ciklonok milyen elképesztő erőt tudnak majd produkálni.

kép: nationalgrid.com

lead kép: exeter.ac.uk