Június 15. Szombat, Jolán, Vid

100 éve nem látott szárazság pusztít Brazíliában, és ez bizony a kávétermesztésre is hatással lesz

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Brazília középső és déli része közel 100 éve nem látott szárazsággal néz szembe - miközben az északi területek az esőzések következtében súlyos áradással küszködnek. Az aszálynak pedig komoly következményei lesznek, köztük olyanok is, melyek a mi életünkre is hatással lehetnek.

kép: Ag Masters

A vízhiány a legtöbb folyót mostanra drasztikusan érinti, és az előrejelzések szerint a súlyos aszály szeptemberig elhúzódik. Vagyis addig igazából abból kell gazdálkodni, ami van. Az pedig nem sok.

A csapadék hiánya az ANA víztározóban is felborítja a rendszert. Ez a legfontosabb tárolója az országnak, és a probléma abból adódik, hogy Brazília energiatermelésének egy jelentős hányada származik a vízenergiából. Ezen felül a szárazság természetesen érinti az állatállományt és a mezőgazdaságot is.

Hogy mennyiben érint minket a helyzet? Nos, az Amazonas-t érintő, valamint aPantanalvizes élőhelyeire kiterjedő tüzek mértéke is jelentősen megnőhet, ezen felül pedig akár drasztikusan is visszaeshet a cukor és a kávétermesztés. Brazília pedig mindkettő tekintetében világelső beszállító,vagyis,ha a termelés visszaesik, az akár jelentős drágulást is hozhat magával.

kép: Jonas Ferraresso

lead kép: Guy Carvalho