Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

Vízhiányt okozott a földcsuszamlás Fijin

null

Fijisem bír el a heves esőzésekkel. A szélsőségessé váló időjárás velejárója az is, hogy az esőzések hevessége egyre csak nő. Ehhez jön még a fakitermelés és a letarolt földterületek, aminek következtében egyszerűen átázik a talaj, és gyökerek híján (melyek megtartanák) sárlavina alakul ki.

Most is ez történt, méghozzá aWainibuku-víztározó bemeneténél, ráadásul igencsak kiterjedt részen. A csúszás pedig olyan mélységben mozgatta meg a földet, hogy a vízvezetékeket is érintette.

A felszínre került vezetékek szerencsére nem rongálódtak meg jelentősen, de az illesztések szétcsúsztak, aminek hatására természetesen vízellátási zavarok is kialakultak a környéken. A szakemberek megkezdték a hiba helyreállítását.

Ez azonban nem lesz olyan egyszerű. Nem csak a heves esőzéssel van ugyanis gond. Azon a területen, ahol már történt földcsuszamlás a környező részek instabillá válnak, azaz bármelyik pillanatban nekiindulhategy újabb sárlavina. Ez pedigroppantulmegnehezíti a helyreállítást, hiszen a nehéz munkagépek sem tudnak biztonságosan a helyszínre menni, nem is beszélve az emberekről.

képek és lead kép: WAF