Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Törökországot fenyegetik a gigantikus sáskarajok, melyek a Közel-Keletről indultak

Világidőjárás
2021. május 12. 11:00
null

A Közel-Kelet jelenleg is nyögi a sáskák jelentetteterheket. A kiterjedt sáskajárás érinti többek köztSzaúd-Arábiát, Irakot, Jordániát, Izraelt, Libanont és Szíriát is. A szakértőket pedig meglepi és óvatosságra inti az iraki és a szíriai rajok mérete.

kép: AP Photo Ben Curtis

Jellemzően ekkora tömegben már nem érnek el ilyen messzire az apró evőgépek, de a körülmények most sajnos ideálisak, amiben a klímaváltozásnak is benne van a keze. A szakértők pedig attól tartanak, hogy a sáskák elérhetik Törökországot is.

kép: Sven Torfinn - AP

Ez ritkán fordul elő, és akkor is lehet ellene védekezni, most azonban sokkal nagyobb rajról van szó, mint amikkel jellemzően találkozhatunk. A Török kormány szerint a veszély nem reális, bár előfordulhat.

kép: accuweather.com

Mindenesetre a Szíriával határos tartományokban a készültséget megemelték, és a helyi hatóságokat is arra szólították fel, hogy tegyenek meg minden óvintézkedést a rovarok ellen. Egy sáskajárás - még ha alapvetően nem is olyan nagy, komoly gazdasági károkat képes okozni. A mostani rajok méretét tekintve pedig ezek a károk kifejezetten magasak, és erősen érintik azokat az országokat, ahol a rovarok pusztítanak.

kép: Reuters

lead kép: SteHan Botha-Flickr

sáskaTörökországélelemembersáskajárás