Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Tauktea ciklon partot ért Indiában, és döbbenetes pusztítást vitt véghez

Világidőjárás
2021. május 19. 14:00
null

Tauktaepartot ért Indiában. Bár pontosabb kifejezés lenne az, hogy a partra robbant, mivel landolásakor a szélerősség még meg is emelkedett, de nagy szerencsére a ciklon így is a négyes kategóriában maradt.

kép: timesofindia.indiatimes.com

A part mentén haladva a viharrendszer már így is tetemes károkat okozott, de a landolással - ahogyan arra számítottak is – ezek a károk jelentősen megugrottak.

kép: edition.cnn.com

6 halálos áldozattal lehetett számolni már akkor is, amikor a viharrendszer még csak a víz felett járt, landolásakor pedig eddig 24 áldozatot szedett. A szél mellett komoly mennyiségű csapadékot is szállított magával a rendszer, Mumbaiban 24 óra alatt 230,3 mm csapadék zúdult le, ami rekordnak számít.

kép: watchers.news

A normál dagályon felül néhol akár 4 méterrel is megtoldja a víz emelkedését a viharrendszer, arról nem is beszélve, mit művel a kikötőkben. Sajnos egy hajó elsodródott a partoktól, a fedélzetén 273 utassal. A hajó a viharban elsüllyedt, és egyelőre csak 177 embert sikerült kimenteni.

kép: ANI

Bár a rendszer még el nem oszlott, sokat veszített az erejéből, vagyis tetemes károkkal már nem fogja tetézni vonulását. Bár ez nem olyan vigasztaló, ha azt is elmondjuk, hogy nagyjából 40 000 fát és 16 500 épületet tett tönkre, vagy rongált meg.

kép: ANI

lead kép: edition.cnn.com

viharesőciklonhaláléletszél