Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Tajvanon brutális vízhiány van a tájfunok elmaradása miatt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Szinte minden alkalommal elborzadva olvassuk, amikor egy tájfun vagy hurrikán partot ér és pusztításba kezd. És bár tény, hogy komoly anyagi károkat képesek okozni ezek a rendszerek, hiányuk még súlyosabb következményekkel jár.

kép: Pixiedust

Tajvan 2020-ban olyan szerencsés helyzetben volt, hogy bár több tájfun is megközelítette, egyik sem ért partot a területén. A szerencse azonban relatív, mivel az ország vízellátása bizony nagyban függ ezektől a szezonális tájfunoktól, melyek jelentős mennyiségű csapadékot is szállítanak.

kép: Brenda J. Wong

2020-ban így az ország területén található víztározók tartalma 50% alá csökkent, így a vezetés kénytelen volt vízkorlátozásokat bevezetni. Most, 2021-ben a tájfunok még mindig nem jöttek meg, az aszály azonban igen. A területen ebben az évben eddig 800 mm csapadék esett, mely a víztározók kapacitását 25%-igsem igazán tölti meg.

kép: CFP

Van olyan tározó, melyben 10% alatti vízmennyiség található. A kritikus területeken hetente kétszer teljesen elzárják a vizet, öntözni pedig tilos. Az áldatlan állapotok remélhetőleg május végén megszűnnek, amikor a tájfunok megérkeznek, persze ehhez azért az is kell, hogy egyik - másik landoljon Tajvan területén.

kép: CFP

lead kép: reuters