Május 29. Szerda, Magdolna

Tajvanon brutális vízhiány van a tájfunok elmaradása miatt

null

Szinte minden alkalommal elborzadva olvassuk, amikor egy tájfun vagy hurrikán partot ér és pusztításba kezd. És bár tény, hogy komoly anyagi károkat képesek okozni ezek a rendszerek, hiányuk még súlyosabb következményekkel jár.

kép: Pixiedust

Tajvan 2020-ban olyan szerencsés helyzetben volt, hogy bár több tájfun is megközelítette, egyik sem ért partot a területén. A szerencse azonban relatív, mivel az ország vízellátása bizony nagyban függ ezektől a szezonális tájfunoktól, melyek jelentős mennyiségű csapadékot is szállítanak.

kép: Brenda J. Wong

2020-ban így az ország területén található víztározók tartalma 50% alá csökkent, így a vezetés kénytelen volt vízkorlátozásokat bevezetni. Most, 2021-ben a tájfunok még mindig nem jöttek meg, az aszály azonban igen. A területen ebben az évben eddig 800 mm csapadék esett, mely a víztározók kapacitását 25%-igsem igazán tölti meg.

kép: CFP

Van olyan tározó, melyben 10% alatti vízmennyiség található. A kritikus területeken hetente kétszer teljesen elzárják a vizet, öntözni pedig tilos. Az áldatlan állapotok remélhetőleg május végén megszűnnek, amikor a tájfunok megérkeznek, persze ehhez azért az is kell, hogy egyik - másik landoljon Tajvan területén.

kép: CFP

lead kép: reuters