Június 26. Szerda, János

Rekordmeleget hozott a május az Arab-félszigetre is

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A szélsőségek felé csúszó időjárást nagyon jól szemlélteti az a jelenség, mely most Európa és Oroszország közt feszül, illetve ami az Arab-félszigeten történik.

kép: .skymetweather.com

Csehországban pár napja még havazott, miközben a sarkköri területeken Oroszországban a hőmérséklet 30°C fölé is csúszott, Moszkva meleg-rekordot könyvelhetett el. Az itt jelentkező hőség azonban meg sem közelíti azt, amivel Szaud-Arábia, Irak, Irán, Omán és az Egyesült Arab Emirátusok, valamint Kuvait szembesült.

Itthonvacogósanhúzzuk össze a kabátot, és bár ismerjük a téli hideget, nem értjük, miért érezzük azt május végén is. Az említett országok pedig a másik végletben szenvednek. Bár a hőség messze nem ismeretlen ezen a területen, az nyárra jellemző, melynek kezdete június 1, vagyis a mostani hőhullám itt is nagyon szokatlan.

kép: Scott Duncan Wx

Hát még a hőmérsékleti maximumok, melyek nem pusztán a nyarat idézik, hanem annak is a durva kánikulai szakaszát. A mérőállomások ugyanis rendre 46-49°C közötti adatokat rögzítettek, néhol a hőmérő higanyszála 50°C fölé is kúszott. A meleg ráadásul halad tovább Pakisztán és India területére.

kép: Met Desk

lead kép: clarionindia.net