Június 16. Vasárnap, Jusztin

Kenya, Szomália Etiópia és Dél-Szudán durva özönvíz elé néznek - már most készülnek a rombolásra

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Dél-Szudán, Etiópia, Szomália és Kenya számára is a május már a jelentős esőzések időszaka. Ilyenkor zajlik az “esős időszak”, ez jelenti az országok mezőgazdaságának a fellélegzést.

kép: watchers.news

Azonban nagyon nem mindegy, mekkora mennyiségű esővel is kell számolni. Az ICPAC előrejelzése szerint az említett területeken most jóval nagyobb mennyiségben érkezik majd a csapadék, mint az megszokott.

Már a 30mm-es mennyiség esetében is fokozott esőzésről lehet beszélni. Most azonban az említettrégióegyes területeire rövid idő alatt 200 mm is meghaladó mennyiségű eső érkezik a kiadott figyelmeztetések alapján.

kép: watchers.news

Mivel a területek egyáltalán nincsenek hozzászokva ilyen mértékű csapadékhoz a föld itt képtelen lesz magába zárni a nedvességet. Ez kiterjedt áradásokhoz vezet, valamint a földcsuszamlások esélye is rendkívüli mértékben megnő. Sajnos a nagy mennyiségű víz a mezőgazdaságra is csapást képes mérni, így az érintett országok kormányát felszólította a meteorológiai szervezet, hogy tegyenek meg minden óvintézkedést az élet és a megélhetés védelme érdekében.

kép: 123RF

lead kép: hosketulen.com