Június 15. Szombat, Jolán, Vid

A Fagradalsfjall lávafolyama áttört a megállítását célzó gáton

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Számos vulkánkitörés van folyamatban a napokban, amikkel mi is foglalkoztunk. Köztük van aFagradalsfjallis, mely Izland egyik legnagyobb vulkánja.

kép: Saul Loeb

A hegy lávafolyamokat is produkál, melyek ugyan meg sem közelítik a Nyiragongo vulkán híresen gyors lávafolyásait, de nem kevésbé veszélyesek. Az afrikai vulkán esetében a városba is benyomuló lávafolyamok megállítására semmi esély nem volt, a Fagradalsfjallnál azonban a szakemberek erre is igyekeztek megoldást találni.

kép: youtube

Gátat emeltek a lávafolyam útjába, mely egy darabig sikeresnek is bizonyult, ám mostanra a láva átbukott a gáton, és akadálytalanul, fenségesen folyik a védeni igyekezett Natthagi-völgybe.

kép: SAUL LOEB - POOL - AFP

Bár a túraútvonal, mely a völgyben halad és a hegyre tart a láva miatt erős fenyegetésnek van kitéve, a parkolótól, pláne a lakott területektől azért még messze van a lávafolyam. A szakemberek szerint azonban az útvonal valószínűleg elpusztul, és a parkoló rész is veszélyben lehet a folyamatosan tartó lávaömlés következtében, így az alsóbb területek is lezárásra kerülnek.

kép: SAUL LOEB - POOL - AFP

lead kép: SAUL LOEB - POOL - AFP