Május 17. Péntek, Paszkál

5 kavargó víztölcsér csapott le egyszerre Új-Dél-Walesre

Világidőjárás
2021. május 12. 08:00
null

A forgószelek, tornádók kialakulásának körülményei nem minden területen adottak. Ennek igazán azok örülnek, akik történetesen nemveszélyeztetettterületen laknak.

kép: news.com.au

Az ilyen típusú szelek kialakulása ugyanis bonyolult, és a kialakulás mellett az sem mindegy, hogy egyáltalán földet érnek-e. Hazánkban többnyire tubákkal lehet találkozni, a földet érő, pláne az erős tornádók igen ritka vendégek.

kép: Jenny Kidd

Ez igaz Új-Dél-Wales partvidékére is, ahol ugyan egy-egy víztölcsér megjelenik, de azért visszafogott erővel, és rövid ideig. A víz felett kialakuló forgószeleknek pedig a veszélyességük sem akkora, hiszen igen ritkán érintenek hajókat, kikötőket.

Most sem a veszélyességük volt az, mely felkeltette a szakemberek érdeklődését, hanem a mennyiségük. Egy olyan területen, ahol alapvetően kevés ilyen jelenséggel lehet találkozni, most gyors egymásutánban 5 víztölcsér is elérte a felszínt, lenyűgöző látványt terítve az emberek elé.

kép: Bureau of Meteorology, New South Wales - Naomi Clarke Photography

Szerencsére az eseménynek sem sérültjei, sem anyagi vonatkozásai nem voltak, mindenesetre az ijedség és a félelem garantálható egy ilyen látvány után.

kép: Bureau of Meteorology, New South Wales - Naomi Clarke Photography

lead kép: Bureau of Meteorology, New South Wales - Naomi Clarke Photography

vízvíztölcsértornádóemberAusztráliaszél