Május 27. Hétfő, Hella

21 futó halt meg egy kínai verseny alatt a hirtelen megváltozó időjárás miatt

null

A hirtelen időjárás változás legalább annyira veszélyes lehet, mint egy földcsuszamlás, főleg abban az esetben, ha az emberek nincsenek rá felkészülve. És sajnos az ilyen extrém eseményekből egyre több lesz a klímakatasztrófa nyomán.

kép: STR-AFP VIA GETTY IMAGES

Ezúttal Kína tapasztalhatta meg, milyen gyorsan és mennyit is képes romlani az idő, pusztán pár óra alatt. Az ország északnyugati részén egy ultramaraton verseny indulását követő harmadik órától vált az esemény horrorrá.

A 100 km-es táv egy része a hegyekben kanyarog, ahova az indulást követő harmadik órára már sokan eljutottak. Ekkora az előre jelzett enyhe szél és kevés csapadék tendenciája hirtelen megváltozott, heves zivatar, jégeső és gyors lehűlés érkezett a hegyekbe, mely ráadásul erős széllel is társult.

kép: outlookindia.com

Azok közül, akik még nem érték el a hegyeket többen is visszafordultak, de voltak bátrabb versenyzők, illetve olyanok is, akik már nem tudtak megfordulni. A látási viszonyok is erősen leromlottak, ennek megfelelően sok futó eltévedt. Az extrém időjárás miatt 8 versenyző kórházba került hipotermia miatt 21 futó pedig életét vesztette a hidegben, dacára annak, hogy több mint 1200 mentőt vetettek be a helyzet orvoslására.

kép: STR-AFP VIA GETTY IMAGES

lead kép: WEIBO-CHINESE MEDIA