Június 16. Vasárnap, Jusztin

12 kilométeres hamuoszlopot produkált a Sangay kitörése

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Bizonyított tény, hogy a klímakatasztrófa a vulkanikus tevékenységet is ösztönzi. Az utóbbi időben pedig nem győzzük kapkodni a fejünket, annyi vulkán aktív, köpköd lávát és hamut, veszélyeztet légi közlekedést és rengeteg életet.

kép: IGEPN

Most Ecuador egyik tűzhányója, a Sangay követel figyelmet, nem először. 2019 májusa óta tart a mostani kitörési időszak, és nagyon nem akar véget érni. 2020 szeptemberében produkálta a hegy az időszak eddigi leghatalmasabb kitörését. Bár ez a mostani kisebb, azért ez sem ad okot örömre.

A kitörés 12,2 kilométeres hamuoszlopot hozott létre a hegy felett, mely a műhold-képeken is nagyon jól kivehető. A hamu pedig nem csak a levegő minőségére gyakorol hatást.

kép: ruptly.tv

Az utak aSangaykörnyezetében hamuval fedettek, és autózni rajtuk olyan, mintha aprópelyhekben, sűrűn hullana a hó. De a hó nem tesz ilyen kárt a növényzetben. A 2020-as kitörés 11 198 hektár területen pusztította el a haszonnövényeket, elképesztő károkat okozva a területnek. A mostani kitörés sem lesz sokkal kegyesebb, vagyis a károk tovább növekednek, és hatással lehetnek a gyümölcsárakra is, hiszen ez a terület adja az exportált gyümölcsök 25-30%-át.

kép: EPA

lead kép: Rizal06691023