Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

Mozgolódik a világ leghatalmasabb aktív vulkánja, a Mauna Loa

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az utóbbi időszakban a vulkáni aktivitás tagadhatatlanul jelentős lett, nemrégiben regisztrálták a 21. század várhatóan legnagyobb kitörését is. Most pedig a MaunaLoais mozgolódni kezdett.

kép: volcanodiscovery.com

Ez a vulkán Hawaii második legnagyobb vulkánja, ám a világ leghatalmasabb most is aktív tűzhányója. 4170 méter magasba tör, ám az alapjától számítva - mely az óceánban kezdődik - több, mint 9000 méteres monstrumról van szó.

Legutoljára 35 évvel ezelőtt tört ki, ám most is aktív, így a szakemberek folyamatos megfigyelés alatt tartják. Az aktivitása pedig az utóbbi időben megnövekedett. A szakemberek egy hét alatt mintegy 220 kisebb rengést regisztráltak a hegyen, mely nagyobb aktivitást mutat, mint a szokásos.

kép: gohawaii.com

Ugyanakkor azt erősen aláhúzzák, hogy bár az esélye növekedett egy esetleges kitörésnek, az még koránt sem akkora, hogy félni keljen miatta, vagy egyáltalán riasztási fokozatot érne el a lehetőség. Persze a megfigyelés továbbra is szorosan folytatódik.

kép: J.D. Griggs-U.S. Geological Survey

Sajnos tény, hogy a klímaváltozás sokegyébmellett a vulkáni aktivitásra is hatással van, fokozza azt, vagyis az ilyen, és hasonló események egyre gyakoribbak lesznek a mindennapjainkban.

lead kép: pixabay