Július 14. Vasárnap, Örs, Stella

Grapefruit nagyságú jégdarabokkal érkezett a vihar Texasba

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Texas közel sem került elő ilyen gyakran az utóbbi időben, mint most, legalábbis az időjárási anomáliákat tekintve. A kezdet a hidegbetörés volt, de a szél és az áradás is erősen érintette már ezt az államot ebben az évben, és még csak a negyedik hónapban járunk.

kép: KXAN News

Most éppen egy rendkívül erőteljes vihart kapott a nyakába a terület, egészen pontosan Texas középső része. A “gorilla” jégeső névre keresztelt jelenség kiváltója egy szupercella volt, mely olyasmit produkált, amire csak kevés példát találunk.

A jégeső golflabda méretű golyókban érkezett, de a NOAA, vagyis NationalOceanicandAtmosphericAdministrationértesülései szerintgrapefruitméretű darabokkal is lehetett találkozni. A méretein felül a jégeső különlegessége az is, hogy rendkívül nagy mennyiségben érkezett. Néhol a talajon mintegy 76 cm-ig halmozódott fel a jég.

kép: KXAN News

Az ekkora darabokban érkező jégeső már komoly károkat is képes okozni. Egyrészt az autók, melyek nem védett helyen parkolnak, esetleg éppen úton vannak, biztosan nem ússzák meg szárazon, törések nélkül. Ez a méret azonban már a házakban is komolyabb károkat képes tenni, arról már nem is beszélve, hogy mi történik akkor, ha valakit eltalálnak a lezuhanó jégdarabok.

kép: Christopher Adams

Szerencsére ez utóbbi nem következett be, az anyagi károk azonbanjelentősek, sok a megrongált ingatlan és a jármű is.

kép: Christopher Adams

lead kép: John