Június 16. Vasárnap, Jusztin

Ausztrália hatalmas árat fizet a Seroja és az Odette ciklonok fenséges táncáért

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ausztrália partjainál lejátszódott egy igen érdekes és ritka jelenség, mely aFujiwhara-effektus nevet viseli. Ilyenkor tulajdonképpen két viharrendszer táncát láthatjuk, melyek összekapcsolódva egymás körül forognak.

kép: severe-weather.eu

Ezt persze sokkal kegyetlenebb átélni, mint olvasni róla. Jelen esetben a hármas kategóriájúSerojaciklon találkozott egy másik rendszerrel. A találkozásnak két hozadéka is lett. A másik rendszer megerősödött, és már, mintOdettehagyta el a táncparkettet, és indult meg a szárazföld felé.

kép: thenewdaily.com.au

Serojapedig lendületet kapottOdette-től, és így messze túljutott a ciklon által rendszeresen látogatott szárazföldi területeken, nyugati, délnyugati részen kapva telibe Ausztráliát.

kép: Channel 7

Ennek a jelentősége pedig nagy, hiszen, mivel ez a terület már kívül esik a ciklonok hatókörén, az itteni épületeket nem is úgy építik, hogy képesek legyenek ellenállni az olyan erős szeleknek, mint amilyet most Serojais produkált. A 170 km/h-ás széllökések pedig nagyon sok házat kezdtek elbontani, 20 000 otthon számára pedig az áramszolgáltatás is megszűnt. A növényzet sem volt szerencsésebb, hiszen az itteni fák sincsenek hozzászokva az ilyen pusztítóerejűszélhez, sokat tövestől csavart ki a vihar.

kép: Armin Septiexan-AP

lead kép: thenewdaily.com.au