Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

A szezon első szupertájfunja egy 5-ös kategóriájú szörnyeteg lesz

Világidőjárás
2021. április 21. 11:00
null

Talán ezúttal szerencsés lesz a Fülöp-szigetek, és elkerüli a találkozást aSurigaenévre keresztelt tájfunnal. Nagyon reménykednek ebben, mivel bárSurigae az első szuper-tájfun az idei szezonban, erejét tekintve nem fogta vissza magát.

kép: edition.cnn.com

Írtunk már idén is erőteljes ciklonokról, de a szuper-tájfunok között Surigaeaz első, és rögtön igyekszik is nyomot hagyni maga után. A tavalyi szezon elképesztő értékeket produkált, reméltük, idén kissé visszafogottabb ciklonokkal lesz majd dolgunk.

Surigae azonban robbanásszerű fejlődést produkál, és már az 5. kategória szélén áll. A szakemberek szerint pedig semmi nem akadályozza abban, hogy izmos, 5-ös kategóriájú tájfunná nője ki magát, rögtön nyitányként pedig ez semmi jóval nem kecsegtet.

kép: severe-weather.eu

Öröm az ürömben, hogy nagyon úgy tűnik, a szuper-tájfun a nyílt víz felett marad. Bár a pályája nagyon bizonytalan, a szakemberek a legvalószínűbb forgatókönyvben bíznak, ami azt jelentené, hogy a tájfun nem éri el a Fülöp-szigetek partjait.

kép: watchers.news

Ez persze messze nem azt jelenti, hogy gondokat sem fog okozni, csupán a pusztítás mértéke lesz kisebb. A jelentős dagály mellett heves esőzésekkel, erőteljes széllel és a part közelében akár 6 méteres hullámokkal is számolni kell, még akkor is, haSurigaevégül nem landol.

kép: JMA-Himawari-8, RAMMB-CIRA, TW

lead kép: severe-weather.eu

tengerviharklímaesőtájfunciklonszél