Május 27. Hétfő, Hella

600 víznyelő nyílt Törökország egyik fontos mezőgazdasági területén

null

Törökország is az aszállyal küszködik. Bár 2021 elején esett az eső, amit a gazdák jó jelnek vettek, ennek ellenére felszólították a kormányt, hogy tegyen valamit a szárazság ellen - elsősorban a felelős vízgazdálkodás kidolgozásával - ellenkező esetben az aszály következményei erősebbek lesznek, mint a Covid-19 járvány gazdasági hatásai.

kép: AFP

Konya és környéke kiemelt mezőgazdasági terület, melynél évente egyre többször kényszerülnek öntözni a gazdák. Törökországban pedig a vízkészletek 75%-át a mezőgazdaság emészti fel.

kép: AFP

Most komoly bajban vannak, mivel a talaj is fokozatosan kiszárad, az alatta lévő víz is eltűnik. 2019-ben 350 víznyelő nyílt meg a területen, 2020-ban már 600. A víznyelők létrejöttében az játszik komoly szerepet, hogy a föld alatti üregekből a víz eltűnik, majd az üreg már nem bírja el a felette lévő föld súlyát, és beszakad.

kép: AFP

A szárazság komoly kihívást jelent mostanra a világ számtalan más területén, és aki azt hinné, hogy a klímaváltozás miatti várható élelmiszertermelés-visszaesés a jövő veszélye, az nagyot téved!

kép: Raziye Akkoç

lead kép: Raziye Akkoç