Június 25. Kedd, Bocsárd

3 viharrendszer könyörtelen és halálos táncát kénytelen átélni Ausztrália nyugati partvidéke

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ausztrália a szélsőséges időjárási jelenségek kifogyhatatlan tárháza. Míg az ország egyik része a hidegbetöréssel küszködik, és a nyári melegből pár nap alatt a havas télbe csöppen, addig a nyugati régió számára a trópusi viharok jelentik a kihívást.

kép: JTWC

Jelenleg a legnagyobb fenyegetést aSerojanévre keresztelt rendszer jelenti, mely 3-as kategóriában tombol, és heves esőzésekkel, 225 km/h-ás széllökésekkel és áradásokkal érkezik a szárazföldhöz. Ez a vihar ugyan az, mely Indonéziában eddig már 150 halálos áldozatot követelt.

Seroja azonban nem fog unatkozni, mivel két másik rendszer is elindult a legkisebb kontinens nyugati partjai felé. Ezek egyelőre nevet még nem kaptak, 23U és 24U néven emlegetik őket. Utóbbit tartják kevésbé veszélyesnek, a 23U rendszer azonban könnyen ciklonná fokozódhat.

kép: JTWC

És hogy a szélsőségek kiteljesedjenek: nem elég, hogy három potenciálisan halálos viharrendszer is egyszerre érkezik a partvidékhez, de kialakulhat az úgynevezett Fujiwharaeffektus is.Sejoraés 23U összekapcsolódhatnak egy rövidebb időre, és lassú keringőt járva egymás körül mozoghatnak. Mindez leírva szépen hangzik, de a pusztítás, melyet táncuk közben maguk körül végeznek irtózatosan nagy lehet.

kép: JMA-Himawari-8, RAMMB-CIRA

lead kép: dw