Június 20. Csütörtök, Rafael

-20°C volt Szlovéniában április 8 éjjelén

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Április 8-án, reggel, amikor azok, akik nemhomeoffice-ban vannaknekiindultak, fura rutinnal találkozhattak. Már néhány hónapja elfelejthettük, hogy a nagykabát és a sapka-sál-kesztyű kombó a reggeli készülődés része, reggel azonban ezek visszatértek.

Napközben is hózáporokkal tarkított idővel kellett számolni, és meleg sem volt, de azért nem volt olyan rossz a helyzet, mint április 7-8 éjjelén. Európában ugyanis ekkor számos helyen dőltek meg a hideg-rekordok.

A szakemberek előre jelezték a hideg-betörést, és sajnos ezúttal igazuk is lett. A hideg ráadásul nem csak azt jelentette, hogy 0°C-körüli hőmérsékletekkel kellett számolni, hanem néhol komoly fagyokat is eredményezett.

A kontinensen most a legrosszabbul Szlovénia járt, egészen pontosan Nova Vas, ahol a meteorológiai állomás -20.6°C-ot regisztrált, ezzel pedig az ország életében valaha mért leghidegebb áprilisi nap rekordja is megdőlt (ráadásul télen sem nagyon mértek ilyen hideget az országban). Sőt, egy nem hivatalos mérőállomás -26,1 °C-ról számolt be.

A rendkívüli hideg, bár nem tart sokáig, hatalmas pusztítást végez a korán virágzó gyümölcsfák és másmezőgazdaságilagjelentős növények körében.

képek: severe-weather.eu

lead kép: Hotel Krvavec