Június 24. Hétfő, Iván

Sáskák, porvihar és most már döbbenetes meleg is Kuvaitban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az Arab világ számára sem indult túlságosan fényesen a 2021-es év. Az oltásokkal apandémiaitt is lassan visszaszorul, de jellemzően nem ez a legégetőbb problémája a régiónak.

kép: Desert Explorer-YouTube

Itt ugyanis jelenleg is sáskajárás van, mely erősen érinti Kuvait területeit is, hektárszám pusztítva a termőterületeket. Ezzel együtt komoly porviharok dúlják fel a régiót, sokszor 70 km/h-ás tartós szeleket produkálva, 500 méter alá csökkentve a látótávolságot. Ez a közlekedésre és a szállítmányozásra is erős hatást gyakorol.

Most azonban Kuvait egy rekordot is megdöntött, bár nem jószántából, és még csak nem is szándékosan. Innentől ez az ország tudhatja magának az Arab-félsziget legmelegebb márciusi napját. Március 25-én ugyanis 44,6°C-ot regisztráltak.

kép: climateandeconomy.com

A 40°C-ot meghaladó meleg nem ismeretlen az Arab világban, ám jellemzően júliusban jelentkeznek az extrém hőséggel nehezített napok. A korai meleg nem csak Kuvaitban, hanem a környező országokban is megjelent. Szaúd-Arábiában március 18-án 42,8 ° C-os, Bahreinben 40 ° C-os, Katarban 41,5 ° C –oshőséget mértek.

kép: Yasser Al-Zayyat(Getty Images)

lead kép: youtube.com