Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Sáskajárás nyomja a porba a már így is térde kényszerült Etiópiát

Világidőjárás
2021. március 05. 14:00
null

Etiópia szép lassan kilátástalan helyzet felé csúszik. Tavaly komoly áradásokkal kellett szembenézni, mely a termésre is hatással volt, és az ország gazdaságát is meggyengítette. A Covid-19 járványa természetesen itt is jelen van, és a gazdaságra további csapásokat mér, de most megérkezett a harmadik csapás is.

kép: FAO-Sven Torfinn

A termést és az emberek megélhetését is komoly veszélybe sodorja az a bizonyos harmadik csapás, melyet a sáskajárás ad ki. Hatalmas mennyiségű rovarral kell szembenéznie az országnak, ami az enyhe télnek is köszönhető. A sáskák után nem sok növény marad életben, és ezeknek csupán elenyésző része ehető, vagyis a rovarok olyanéhínségfelé sodorják az országot, amire már nagyon rég nem volt példa.

A védekezés nehézkes, hiszen a járvány miatt kevés a mozgósítható ember, a gazdaságot érintő csapások miatt pedig a pénz is fogyóban van, vagyis a vegyszerek megvétele és az irtás megszervezése is akadályokba ütközik.

kép: Sven Torfinn - AP

A csapás ráadásul meggyengíti az országban a nők helyzetét. Hasonló időszakokban a korai, és sajnos akár a gyermekházasságok felfutását lehet megfigyelni. A családok így igyekeznek valami kismegélhetéshezjutni, hogy túléljenek, de ez a nőkre nézve hatalmas csapás.

kép: FAO

lead kép: FAO-Sven Torfinn

sáskaélelemembergazdaságéletEtiópia