Június 26. Szerda, János

Rekordmelegek Európa szerte

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

2020 a kényszerű megnyugvás éve volt, úgy tűnik, 2021 pedig a rekordok éve lesz, már ami a hőmérsékletet vagy éppen acsapadékmennyiségetjelenti. A rekordméretű havazás, ami Japánban most is zajlik erre remek példa.

kép: Arek Socha - Pixabay

De az USA-szerte megdőlő hidegrekordok is nagyon jól példázzák ezt az elnevezést, hiszen még az olyan déli és alapvetően meleg államokban is, mint amilyen Texas, dermesztő hidegek voltak. Erre pedig sajnos sok élet is ráment.

Európában sem kell szégyenkezni, rekord itt is akad bőven. A Moszkvában felhalmozódó hó is ezt példázza, de Madrid fehér lepelbeburkolózásais ide tartozik. Hőmérséklet szempontjából pedig az öreg kontinens már a tavaszra koncentrál, és ezt is rekordokkal teszi.

kép: voanews.com

Idehaza is nagyon kellemes az idő, de Svédország délkeleti részén például 17°C-ot mértek, ez pedig a valaha volt legmelegebb februári érték, amit itt regisztráltak. Bár ez számunkra azért nem tűnik melegnek, a Horvátországi rekord, mely 26.4°C-os volt, már számunkra is sokat mond.

kép: en.wikipedia.org - Copernicus

Melegrekordok dőltek meg Szlovéniában, Szlovákiában, Lengyelországban, Csehországban és Liechtensteinben is, ráadásul a tapasztalat alapján az ilyenkor érkező melegrekordok a nyári kánikula durva voltát is elhozzák - bár ez tényleg csak megfigyelés.

lead kép: eu.usatoday.com