Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Rekordhideget, -111°C-ot mértek egy felhő tetején

null

A meleg levegő felfelé áramlása tehető felelőssé tulajdonképpen minden pusztító időjárási jelenségért. Ez okozza a tornádókat, ez hozza létre a ciklonokat, a villámláshoz és a jégesőhöz is erősen köze van.

kép: Carol M. Highsmith, photographer, 2014. Prints & Photographs Division, Library of Congress

Persze az egyenletbe erősen beleszól a hideg levegő is, hiszen annak lefelé áramlása, illetve a két folyamat együttes jelenléte idézi meg a szörnyeket. A tudományos kutatások ennek megfelelően erősen figyelik ezeket a jelenségeket, és igyekeznek minél több adatot gyűjteni.

kép: severe-weather.eu

Egy mostani kutatás mutatott rá arra a tényre, hogy még 2018-ban, egészen pontosan december 29-én sikerült átélni a Földön mért legalacsonyabb hőmérsékletet, mely egészen pontosan 111°C-volt, természetesen a negatív tartományban.

A kijelentést azonban kicsit érdemes finomítani, mert bár átéltük, de nem igazán érzékeltük ezt a rendkívüli hideget. Ennek oka, hogy a zivatarfelhők felső régiójában sikerült ezt a rekordot beállítani, mely a Föld felszínétől mintegy 20.5 km távolságra található.

kép: stormgeo.com

Csak összehasonlításképpen: ez a -111°C nagyjából 30°C-kal hidegebb, mint egy jellemző zivatarfelhő, legyen szó akár a pusztító áradásokat hozó rendszerekről, vagy a tájfunok, hurrikánok felhő-rendszereiről.

kép: National Severe Storms Laboratory Collection, NOAA Photo Library

Lead kép: flickr.com