Június 25. Kedd, Bocsárd

Peking fulladozik a homokviharban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A Mongóliátletaroló homokvihar nem volt hajlandó a viszonylag gyéren lakott területek felett időzni, és Kína fővárosa felé vette az irányt. A március 14-én Mongóliában tomboló homokvihar Pekingre is pusztító erővel csapott le.

Az utóbbi 10 évben nem láttak ilyenerejűhomokvihart a helyiek. Az, hogy a látási viszonyok jelentősen lecsökkentek, csak egy dolog, a közlekedésre is erősen rányomta bélyegét a vihar. A dugók kialakulása a kisebbik baj, de a légi forgalom számára a homokvihar kikerülhetetlenakadálytjelent, így több száz járat törlésére kényszerültek a társaságok.

Kína fővárosa időről- időre bekerül ahírekbeazzal, hogy a levegő minősége kifejezetten rossz. Ha pedig ehhez még hozzászámoljuk a homok jelenlétét is a levegőben, akkor nem csoda, hogy a vihar hatására a levegőminőség katasztrofális értékeket produkált.

Néhol a mérések alapján 600mikrogramm/ köbméter feletti értékeket is mértek. Összehasonlításképpen: ha két egymást követő napon is 100mikrogramm/köbméter felett alakulnak az értékek, Magyarországon már riasztási kötelezettség áll fenn.

képek és lead kép: Mark Schiefelbien- AP/Andy Wong - AP