Június 25. Kedd, Bocsárd

Olyan kevés a víz a világ egyik legnagyobb folyójában, hogy már öntözni sem lehet vele

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A Mekong Thaiföld, Laosz, Mianmar vagy éppen Vietnam számára is nélkülözhetetlen vízforrást jelent. A világ egyik leghatalmasabb folyójáról van szó, mely nem csak a mezőgazdasághoz elengedhetetlen, de az energiatermelés szempontjából is fontos bázist jelent.

kép: english.yunnan.cn

A klímaváltozás azonban sajnos rosszabb aszályos időszakokat jelent, ami a Mekongra is hatással van. A szárazság következtében a rendes vízhozam csupán 10-20%-vallehet számolni, mely már egyszerűen nem elegendő a mezőgazdasági területek öntözéséhez.

kép: english.yunnan.cn

kép: Copernicus EU-Sentinel-2

Persze a kialakult helyzetért nem pusztán a klímaváltozás a felelős. A Mekongra telepített gátak sem tesznek jót a vízhozamnak, mely feszültségeket is eredményez a gátak tulajdonosai, Laosz és a többi állam között.

kép: Copernicus EU-Sentinel-2

A Mekongnál már nem csak a vízhozam csökkenésével kell számolni, a vízhiány miatt a föld alsóbb rétegeiből is visszahúzódik a víz, így a helyzet folyamatosan romlik. A száraz évszak elején járnak csak, de a hatóságok már most felszólították a gazdákat Thaiföldön, hogy az öntözést ne a Mekongból, hanem más forrásokból oldják meg. Hogy azt hogyan teszik meg, az már más kérdés.

kép: Copernicus EU-Sentinel-2

lead kép: english.yunnan.cn