Június 25. Kedd, Bocsárd

Niran 5-ös kategóriában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Niran Ausztráliát ijesztgette, de a szakemberek mindenkit megnyugtattak, hogy komoly gondokat nem fog okozni. Egyrészt nem éri el a partot, vagyis nem fog landolni Ausztráliában, másrészt 3-as kategóriáig fog fejlődni, utána veszít erejéből.

kép: Chrtistina Forrest

Sajnos a ciklonok viselkedésének előrejelzése nagyon nem egyszerű feladat, ami azt is jelenti, hogy viszonylag sűrűn tévednek az előre jelzésekben a szakemberek. Ez most sem volt másképpen, bár tény, hogy Nirannem érte el a partokat.

A 3-as kategóriával azonban kissé mellé lőttek. Niran ugyanis már március 6 előtt is elérte a 4-es kategóriát, és péntekre egészen az 5-ös kategóriáig erősödött, 255 km/h-ás tomboló szeleket eredményezve.

kép: Michael Zupp

Ugyan a partot nem érte el, de egy ilyenerejűszélvihar akkor is komoly rombolást végez, ha nem landol, csak a part közelében halad. A kicsavart fák, letépett tetők és az elektromos vezetékek darabokra tépése pontosan jelezték, merre is halad a vihar.

kép: Michael Chambers

Niran94000 lakos életét keserítette meg, és elnyerte az impozáns címet is: bekerült a legerősebb viharok közé, melyeket valaha regisztráltak a Csendes-óceán délnyugati részén.

kép: news.yahoo.com

lead kép: wikipedia - NASA