Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Lassul a Golf-áramlat, emiatt jelentősen emelkedik a tengerszint az USA keleti partvidékén.

Világidőjárás
2021. március 06. 11:00
null

Sajnos gond van a Golf-áramlattal. Az Atlanti-óceán áramlata ugyanis a kutatások szerint 150 év alatt nagyjából 20%-kal lassult, ami azt eredményezi, hogy 1000 éve nem volt ennyire lassú az áramlat.

kép: NASA - Wikipedia

Most biztosan sokaknak beugrott aHolnapután, de azért arra nem kell számítani, hogy méteres hó lepi el majd New Yorkot. Sőt, éppen ellenkezőleg, az USA, vagyis Észak-Amerika területén sokkalinkább a brutális nyári kánikulák lesznek a jellemzők a lassulás következtében. A hó és a jég Európába költözik, itt a kegyetlen téli viharok lesznek az uralkodók.

kép: c2es.org

Az áramlat lassulása ugyanishozzájárul mind a csapadékeloszlás felborulásához, mind pedig a szélsőséges időjárási jelenségek kialakulásához. Erre pedig számtalan példát láthattunk az utóbbi években, és ez csak rosszabb lesz.

kép: RedAndr - wikipedia

Az áramlat lassulásában komoly szerepet játszik a klímakatasztrófa, vagyis annak megfékezése ezt a rendszert is képes helyre billenteni – ehhez persze idő kell. Addig is Észak-Amerika Atlanti-óceáni partvidéke kénytelen lesz nagyobb tengerszint emelkedéssel számolni. A jelenség oka a Föld forgása, ami miatt az északi féltekén a mozgó dolgokat jobbra, a déli féltekén pedig balra tereli. Amikor az áramlás lassul, vagyis a mozgás lassabb lesz ez a hatás is gyengül, azaz az USA keleti partvidéke nem jár túl jól.

kép:

lead kép: University College London

vízklímameleghidegGolf-áramlatemberlassulás