Július 22. Hétfő, Marica, Veréna

Fokozódik a tornádóveszély, rég nem látott szintre emelték a riasztási fokozatokat

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az USA területén 2012-óta nem bocsátottak ki márciusban magas kockázatú riasztást a tornádóveszéllyel kapcsolatban. Most kénytelenek voltak ezt tenni a hatóságok, mivel Mississippi és Alabama államok területén gyorsan romlik az időjárás, mely ideális helyzetet teremt a tombolószörnyetegeknek.

kép: OREBOUND IMAGES, on Flickr

Ráadásul a viharrendszerek, melyek ezeket a bizonyos ideális feltételeket teremtik nem csak ebben a két államban teszik kritikussá ezt az időszakot.

kép: severe-weather.eu

Az előrejelzések szerint összesen 22 államban mintegy 100 millió amerikai lakos számára rejtenek veszélyes helyzeteket a most alakuló és vonuló rendszerek.

A fent említett két államban azonban a helyzet jelentősen rosszabb, mint máshol. Itt a potenciálisan kialakuló tornádók ereje sokkal nagyobb lehet, mint máshol, vagyis a két államban készültségi helyzetben vannak a mentési szakemberek is.

kép: severe-weather.eu

Persze nem csak a tornádók jelentenek közvetlen fenyegetést, hiszen a szélviharok esőt is igen nagy mennyiségben szállítanak, mely villámáradásokat is kiválthat, ahogyan tette azt már Texas állam területén is.

kép: OREBOUND IMAGES, on Flickr

lead kép: businessinsider.com