Április 28. Vasárnap, Valéria

Ellepték az egerek Ausztráliát

Világidőjárás
2021. március 31. 08:00
null

Ausztrália mostanában sűrűn kerül be híreink közé. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen a legkisebb kontinens bizony erősen ki van téve a globális felmelegedésnek, aminek következtében egymást érik az extrém időjárási jelenségek. De legalább sáskák nincsenek...

Egerek

Sáskák valóban nincsenek, vannak helyettük egerek, méghozzá elképesztő mennyiségben! Olyan egérinváziót él át most az ország, melyre legutóbb talán 1984-ben volt példa, bár az intenzitásokat elég nehéz összemérni.

Az egerek hullámzó tömegekben jelennek meggyakorlatilagmindenhol Új Dél Wales ésQueenslandállamokban, ahol azért az év során eddig sem kellett nagyon keresgélni a katasztrófákat, mert volt belőlük dögivel.

kép: Matt Hansen and Bradley Wilshire

Hogy miért jönnek most éppen az egerek? Nemrégiben mi is hírt adtunk róla, hogy a hosszabb, aszályos időszak után a felszabadító esőzések miatt Ausztrália ezen területe végre fellélegezhet - meg egy kicsitfuldokolhatis az áradásokban. A lényeg, hogy az esők a termésnek nagyon jót tettek, ennek megfelelően most rekordmennyiséget lehet betakarítani. Ha pedig sok az élelem, akkor sok a kártevő is, jelen esetben az egerek.

Megint várjuk az esőt...

Ahogyan az aszály idején, most is csak az esőben lehet bízni a kis lények ellen. Olyan tömegben vannak jelen, hogy nincs olyan macska, mely ezen segíteni tudna, de még azírtásuksem hoz kellő eredményt. Az esők szerencsére az emberek segítségére sietnek, bár eredményük kétes.

A gazdák elmondása alapján sok helyen a napi 50-80 egértetem helyett az esőzések után már csak 8-10 egértetem hever a kamrákban a csapadákban, ami jelentős csökkenés. Ezzel szemben máshol a víz elől éppen a házakba menekülnek a rágcsálók, itt a számuk még tovább nőtt.

Egyes szakértők szerint pedig bajos lenne megmondani, mennyire képes az esőzés visszaszorítani az egérinváziót, mivel az egerek igen jó odúépítők. Ha el is önti üregeiket a víz, és elpusztítja a kicsinyeket, az egerek szapora jószágok, 6 hetente egyetlen nőstény akár 10 utódot is a világra hozhat - ráadásul az ember után a legnagyobb egyedszámmal rendelkező emlősfaj a világon.

lead kép: theguardian.com

termésesőAusztráliaéletegéridőjárás