Április 28. Vasárnap, Valéria

Az USA északi részén fogvacogtató -45°C is előfordul a hidegbetörés miatt

Világidőjárás
2021. február 12. 14:00
null

Nem csak Európa, hanem az USA is kap havat és hideget a nyakába rendesen, bár az ő esetükben ez azért durvább, mint az öreg kontinensen. Itt sem örülnek a közlekedésben a néhol 30 centi hónak, az USA északi államaiban azonban mindehhezmég szélsőséges hideg is társul.

kép: rochesterfirst.com

Tény, hogy Montana nem éppen a legmelegebb régió része, de a néhol -45°C-os hideg azért itt is szokatlan. Ráadásul a szakemberek szerint a hideg légtömeg a középső országrészbe is lenyúlik, igaz, ennyire azért nem hoz szélsőséges hőmérsékleteket. Csapadékot azonban igen.

A hó és az erős szél párosa bizony nagyon kellemetlen tud lenni, erről most az északi államok sokat tudnának mesélni. Itt jelentősen megszaporodtak az úton elakadt kamionok, illetve az olyan balesetek, melyek a hóval hozhatóak összefüggésbe.

kép: forbes - getty

Dél felé haladva sem sokkal rózsásabb a helyzet. Oklahoma és Missouri területein is lehet számítani hóra, de itt sokkal jellemzőbb az ónoseső, ami talán mégrosszabb közlekedésikörülményeket teremt, arról már nem is beszélve, hogy milyen rombolást képes végezni a fő mezőgazdasági területeken.

kép: economictimes.indiatimes.com

lead kép: eu.usatoday.com

klímatélUSAhidegemberpolar vortex