Április 28. Vasárnap, Valéria

Az extrém hideg az USA-ban, a gázellátást is érinti

Világidőjárás
2021. február 16. 14:00
null

Európában a keleti szörnyeteg teszi havassá és jegessé a telet, de az USA sincsen jobb helyzetben. Apolarvortexlehúzódása és az extrém hidegbetörés mostanra nagyjából 100 millió embert érint az Egyesült Államokban.

kép: Reuters

Nem csak az északi, hanem az ország közepén elhelyezkedő államok is komoly havazásokra, jégviharokra és extrém hidegre számíthatnak, de még az erősen déli államok - mint amilyen Texas – sincsenek veszélytelen helyzetben, hiszen éppen itt történt tömegbaleset a lejegesedett utak miatt.

A hidegbetörés nagyobb mennyiségben hoz havat, és a Sziklás Hegységben, valamint a síkságon is egészen -30°C-ig csökkenhet a hőmérséklet. Erre rakódik még a szél okozta hidegérzet, mely összességében egyes területeken az életveszélyes -50°C alá is nyomhatja a hőmérő higanyszálát.

kép: NWS

Az áram és a gáz ára eközben emelkedik. Ennek azonban csak az egyik oka az,hogymegnövekedett a kereslet, hiszen az emberek most ott is erősen fűtenek, ahol ez nem megszokott. Az extrém hideg azonban a szállító rendszerekre is hatással van, a csövek lefagynak, a vezetékek pedig szakadnak a hó, jég és a szél okozta károk miatt.

kép: eu.clarionledger.com

lead kép: REUTERS-Lindsay DeDario

klímaUSAhidegemberpolar vortexjég