Június 21. Péntek, Alajos

Száraz levegő hozott -19°C-ot Pekingbe

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímaváltozással kapcsolatosan rendszerint a meleget szoktuk emlegetni, esetleg a csapadék szélsőségessé válását. Sokszor kerül elő a szárazság is, de rendszerint erre úgy gondolunk, mint a tikkasztó hőség velejárójára.

kép: Visit Beijing twitter

Pedig ez nem feltétlenül igaz, hiszen szárazság lehet télen is, ilyenkor pedig a hideg lesz a domináns - és igen, ez is a szélsőségessé váló időjárás része. Pekingben most éppen ez történik. A főváros és környezete erősen megérzi a klímakatasztrófát, a száraz időszakokon keresztül is.

kép: Economic Daily, China twitter

A télrendszerint ilyen, de egyre szélsőségesebb formákban jelentkezik. Pekingben is szokott havazni, és jégeső is hullik telente, de amikor beköszönt egy-egy ilyen száraz időszak, akkor olyan hideghullám kúszik a város fölé, amit még olvasni is fájdalmas.

kép: Meili Jayuan twitter

Január 7-én -19,6°C-ig zuhant a hőmérő higanyszála, amire nagyon rég nem volt már példa. Megközelítette a Pekingben mért legalacsonyabb hőmérsékletet is, mely 1966-ban volt, akkor –27,4°C-ot mértek. A mostani ugyan jóval viselhetőbb, de az ekkora hidegek messze nem megszokottak a kínai fővárosban.

kép: Meili Jayuan twitter

lead kép: Meili Jayuan twitter