Június 19. Szerda, Gyárfás

Már az állatok sem bírják a hideget Mongóliában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A mongol pásztorok élete alapvetően nem egyszerű. Létük és fennmaradásuk az állataiktól függ, hiszen a tejük és a húsuk a fő élelemforrásuk, bőrük és gyapjukpedig bevételt teremt, amiből a pásztorok a gyerekek iskoláit fizetik, vagyis életük egyértelműen állataiktól függ.

kép: IFRC

A szélsőségessé váló időjárás sajnos ezt a régiót is nagyon erősen sújtja, és bár a mongol emberek hozzá vannak szokva azaszályokhozés a hideghez, a mostani fagyokat már állataik sem bírják.

kép: IFRC

A pásztorok sokszor tartanak tevéket, mert mint mondják, ez azállat képesa legjobban alkalmazkodni az aszályokhoz és a hideghez is. Azonban Mongólia több tartományában is -50°C köré süllyedt a hőmérő higanyszála, amivel már a tevék sem képesekmegbirkózni.

kép: IFRC

A pásztorok állományaiból tucatjával pusztulnak az állatok, csak a tevék közül 500-at vesztettek az emberek. A helyi vöröskereszt és vörös félhold élelemosztásba kezdett, de ha a hideg tartósan jelen lesz, akkor az élelem önmagában nem oldja meg a szélsőséges időjárás miatt mély szegénységbe süllyedő pásztorok gondjait.

kép: eternal-landscapes.co.uk

lead kép: xinhuanet.com