Július 18. Csütörtök, Frigyes

Madrid a hó fogságában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Spanyolország számára semindult valami jól az idei év. Első körben ugyanis megdőlt az ország területén valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet rekordja. Ehhez a Pireneusokba kellett menni, ott azonban az 1956-ban beállított rekord már a múlté, mivel –34,1°C-ra esett a hőmérő higanyszála.

kép: taiwannews.com.tw

MindemellettMadridolyan havat kapott a nyakába, amivel eleddig sohasem találkozott. Persze nem csak Madrid, több régió is nyögi a havat, melyFilomenaajándéka, amire azért annyira senki nem vágyott.

A gyönyörű névvel illetett vihar nem csak hideget, hanem csapadékot is hozott, nem is keveset, melyet néhol eső, néhol hó formájában dobott a tájra. Ezzel pedig hatalmas fennakadásokat hozott az ország életébe.

kép: AP Photo/Andrea Comas

Madridban a tél jellemzően enyhe és száraz, vagyis a vörös riasztás ellenére sem számítottak az emberek ekkora mennyiségű hóra. Mivel nemigen vannak felkészülve a tetemes fehér lepel takarítására, így nem csak az alsóbb rendű utak, hanem a főutak is járhatatlanná váltak, de nem csak a fővárosban.

Sok fő útvonalon a közlekedés kizárólag hólánccal valósítható meg, amire sok kamionos nem volt felkészülve. De ha volt is hóláncuk, akkor isbentragadhattak a gigantikus dugókban, melyek az utakon alakultak ki. Ahelyzetetpedig tovább rontja, hogy sokkamionsofőr nélkül vesztegel az utakon, mivel a vezetőket ahipotermiatüneteivel kórházba szállították.

kép: taiwannews.com.tw

Madrid reptere sem tudott mit kezdeni a hatalmas mennyiségű hóval, így semindulninemlehetett sehova, sem az érkező gépeket nem tudták fogadni. Több 100 utasragadta terminálokon, akik legalább melegben vannak.

kép: taiwannews.com.tw

A tengeren sem sokkal jobb a helyzet, a viharrendszer itt a szelekkel okozott gondokat. A legnagyobb egy kompot érintett, mely megpakolva futott zátonyra, mikor kikötni próbált GrandKanariaszigetén. Sérültekről szerencsére itt nem érkeztek hírek.

kép: taiwannews.com.tw

Filomenalassan tovább halad, de ereje és az általa szállított csapadék mennyisége is jelentősen csökken majd a következő napokban.

lead kép: AFP